Skip to content
Prof. Dr. Osman GökçeBu sayfa ulusumun, ülkemin, devletimin ve tüm insanlığın yararına olduğuna inandığım bilgilerimi, deneyimlerimi, düşüncelerimi ve duygularımı ilgilenen herkesle paylaşmak, tartışmak, geliştirmek ve böylelikle doğrularda, güzelliklerde ve iyiliklerde hep birlikte buluşarak çoğaltmak ve bütünleşmek için açılmıştır. Prof. Dr. Osman Gökçe
  • Ana Sayfa
  • Yazılar
    • Güncel
    • Anılar
    • Öyküler
    • Tarım
    • Ormancılık
    • Çevre
    • Genel
  • Yayınlar
    • Makaleler
    • Bildiriler
    • Kitaplar
  • Şiirler
    • Şiir Seçkisi
  • Ericek
  • Duyurular
  • Fotoğraflar
  • İletişim

ANADOLU’DA TECİRLİ AŞİRETİ (1453-1650)

27 Kasım 2010 0 comments Article Ericek

Osman Gökçe

Bundan önce yazdığım “ANADOLU’DA KIRAÇ/KIRAÇLAR/KIRAÇLI/KIRAÇLU AŞİRETİ” başlıklı makalemde, Türk Tarih Kurumu’nun “Anadolu’da Aşiretler, Cemaatler, Oymaklar (1453-1650)” adlı 6 ciltlik dev bir eserinden söz etmiş ve bu eserdeki tarihi kayıtlardan yararlanarak köyümdeki (Ericek) Kıraçlar Aşireti konusun da bulabildiğim bilgileri aktarmıştım (1). Yine aynı makalede “Tecirlilerle ilgili kayıtları bir sonraki bölümde” vereceğimi de açıklamıştım. Şimdi bunu yapmaya çalışacağım.

Yapılan tarama Tecirli, Tecirli sözcüğünün çeşitlemeleri (Tecir, Tecirlü, Tacirlü vb), Ahsendere-Maraş sözcüklerinin geçtiği tüm kayıtlar çıkarılarak gerçekleştirilmiş ve toplam 90 adet kayıt bulunabilmiştir. Bu kayıtlar düzeltme, kısaltma vb biçimde hiç bir değişiklik yapılmadan aslına uygun olarak ve olduğu gibi çizelgeleştirilerek aşağıda verilmiştir (Çizelge 1 ve 2). Çizegedeki kayıtlar incelendiğinde şu bilgi ya da bulgulara ulaşılmaktadır :

1. Kayıtların 60 adedi, kayıt başlıklarının herhangi birinde Tecirli ya da Tecirli benzeri bir sözcüğü içeren türden kayıtlardır. Geriye kalan 30 adet kayıtta Tecirli ve Tecirli benzeri kavramlar yoktur. Bu sonuncular Maraş-Ahsendere kavramlarını içermektedir. Bu günkü Ericek’in de içinde bulunduğu Ahsendere, o günkü yönetsel yapıya göre Elbistan Kazası’nın 7 nahiyesinden birisidir. Diğer nahiyeler Sason, Sarsab, Aynü’l Arüs, Hurman, Nurhak ve Nergele adlarını taşımaktadır. Ahsendere Nahiyesi Berit Dağı, Ceyhan Nehri ve Göksun Çayı ile çevrili olan  ve 23 köyü ile 33 mezrası bulunan alandır (2).

2. Her kayıt 10 başlıktan oluşmaktadır. Bunlar 1) Cemaat, 2) Taife, 3) Grup, 4) Boy, 5) Sembol, 6) Hane, 7) Mücerred, 8) Yurdu, 9) Sancak-Nahiye ve 10) Kaynak başlıklarıdır.

3) İlk 60 adet kayıtta Cemaat başlığı altında 22 adet Tecirlü, 1 adet Tecirlü ve Memşelü, 2 adet Çimelü, 2 adet Musa Hacılu, 3 adet Tecerlü, 1 adet Teciler, 2 adet Tecir Oğulları, 1 adet Tecirli Afşarı, 1 adet (Mazılu,Yortan,Tecirlü, Kara Sevindik, Ali Cemaati), 3 adet Okculu, 1 adet Şeyh Safa Oğulları ve Tacirlü, 2 adet Teceler, 3 adet Tecelü, 4 adet Tecerlü, 2 adet Tacirlü, 1 adet Dündarlı, 1 adet Firuzlu, 8 adet Garip Tüccarlu adları geçmektedir. Buna göre;
a) Bugün yalnızca Tecirli olarak bilinen cemaat adının o tarihlerde (1466-1630) değişik biçimlerde söylendiği ve yazıldığı anlaşılmaktadır. Ancak, bu değişik yazılımlı sözcüklerin tümünün bugünkü Tecirli sözcüğünün anlamdaşı olup olmadığını bilemiyorum. Yalnızca böyle olabileceğini düşünüyorum.
b) Bu kayıtlardan Tecirli Cemaati ile Memşelü, Çimelü, Musa Hacılu, Afşar, Mazılu,Yortan, Kara Sevindik, Ali Cemaati, Okculu, Şeyh Safa Oğulları, Dündarlı ve Firuzlu Cemaatleri arasında bir ilişki ve bağlantı bulunduğu da görülmektedir.

4) Taife olarak 23 adet Maraş Yörükleri, 6 adet Dulkadirli Türkmenleri, 6 adet Tecirlü, 2 adet Todura-yı Eradına, 2 adet Şam Bayadı, 2 adet Sekilü, 1 adet Esenlü-i Eradına Beğ, 1 adet Haymene ve 1 adet Esenlü Menteşelü adları geçmekte ve 16 kayıt için de bir Taife adı bildirilmemektedir.  Buradan;
a) Tecirlilerin en çok Maraş Yörükleri ve Dulkadirli Türkmenleri Taifesi içinde bulunduğu görülmekte ve Tecirlü Taifesi adı altında ise 6 kayıt bulunmaktadır.
b) Bağlı bulunan Taife adları arasında Todura-yı Eradına, Şam Bayadı, Sekilü, Esenlü-i Eradına Beğ, Esenlü Menteşelü ve Haymene adları da geçmekte ve Tecirlilerin bu taifelerle de bağlantılı olduğu anlaşılmaktadır.

5)  Çizelgelerde Grup başlığı altında 16 adet Tecirlü, 10 adet Tacirlü, 4 adet Avşar, 2 adet Akça Koyunlu, 2 adet Çimelü, 2 adet Anamaslu(Tecirli), 1 adet Anamaslu (Tacirlü), 1 adet Karamanlu, 1 adet Ecentü, 1 adet Küşne (Tacirlü), 1 adet Tecirlü (Tacirlü), 1 adet Dokuz ve 1 adet de Dokuz (Beşanlu) Tacirlü adları yer almaktadır. Grup hanesinde 17 adet de boşluk vardır. Yani Grup’un adı yazılmamıştır.

Bu verilerden, Tecirlilerin grupsal anlamda ve kendilerinin dışında Karamanlu, Çimelü, Akça Koyunlu, Ecentü, Küşne, Anamaslu, Avşar, Dokuz ve Dokuz (Beşanlu) grupları ile de ilişkili oldukları anlaşılmaktadır.

6) Tecirlilerin bağlantılı olduğu ya da mensup bulunduğu boy adları sunulan 60 adet kayıtta şöylece sıralanmaktadır : 20 adet kayıtta Karkın, 13 adet kayıtta Avşar, 9 adet kayıtta Yüregir, 6 adet kayıtta Bayad, 5 adet kayıtta Dodurga, 3 adet kayıtta Beğdili, 2 adet kayıtta Karaevli, ve 1 adet kayıtta da Eymür.

Cemaat, Taife, Grup ve Boy kavramlarının hangisinin diğerinin üst ya da alt kavramı olduğu tarihçilerce de tartışılmakta ve bilindiği kadarı ile bir ortak görüş de bulunmakmaktadır. Ancak bu verilerden Tecirli kavramının, boy altı bir kavram olduğu sonucuna varılabilir.

7) Kaydedilen toplulukların sembol işareti tümünde (T) olarak yazılmıştır. Yani bu toplulukların tümü Türkmen’dir.

8) Çizelgelerin Yurdu ve San-Nah başlıkları yani yerleşilen ya da yerleştirilen yurt, sancak ve nahiyelerin yazıldığı satırlar incelendiğinde şu bilgilere ulaşılmaktadır :
a) Yapılan 60 adet kaydın 23 adedi Maraş Sancağı içerisindedir. Bunu 21 kayıtla Bozok yani bugünkü Yozgat sancağı izlemektedir. Daha sonra 5 adet kayıtla Sivas, 3 adet kayıtla Kars-ı Maraş yani bugünkü Kadirli ve birer adet kayıtla Ankara, Aydın ve Kayseri sancakları gelmektedir.
b) Tarsus için 5, Elbistan için 5, Akdağ (Yozgat) için 5, Adıyaman için  1, Behisni (Besni) için de 1  kayıt bulunmaktadır.
c) Bunlardan başka, yerleşilen ya da yerleştirilen yer adlarından bazıları da şunlardır :  Mağara, Kara Hayıt, Kızıl Bük, Sakız Viran, Nergele, Karkın, Çandır, Göynük, Çatal Pınar, Nurhak, Karaca Viran, Güvercinlik, Ahsendere,  Sakız Viranı, Hurman, Kanlı Alanı, Kilisecik.

9) Kayıtların yapıldığı yıllar Çizelge 3’de özetlenmiştir :

Çizelge 3. Kayıtların Yıllara Göre Dağılımı

Kayıt Yılı

1466

1483

1519

1522

1523

1525

1529

1532

1542

Kayıt Sayısı

1

1

1

1

1

1

5

6

7

Çizelge 3’ün Devamı

Kayıt

Yılı

1558

1563

1572

1575

1583

1630

Kanuni Devri

 

Tarihsiz

Kayıt

Sayısı

6

15

1

3

2

2

5

2

Buna göre,
a) ilk kayıt 1466, son kayıt 1630 tarihini taşımakta ve en çok kayıt da 1563 yılında yapılmış bulunmaktadır. Buradan da anlaşılmaktadır ki Tecirli adı 1466 yılında da vardı. Yani Çukurova’daki tüccar soygunculuğu döneminden önce de vardı. Dolayısıyla Tecirli adının çıkışını tüccar soygunculuğuna dayandıran yakıştırma yorumların yerine tarihi belgelere dayalı olarak daha ciddi araştırmalara gereksinim olduğu düşünülmekteedir.
b) Kayıtların %70’i Kanuni Devri’nde yani 1520-1566 yılları arasında yapılmış bulunmaktadır.

10) Tecirli kavramı olmaksızın yapılmış olan Maraş-Ahsendere  kayıtları Çizelge 3’te verilmiştir. Buna göre;
a) Ahsendere nahiyesine kayıtlı cemaat adları şunlardır : Adem Fakihlu ve Dursunlu, Ali Fakihlü, Alişar Evladı, Bektaşlu ( Yurdu Karadut), Bostanlu, Bölcüklü, Davud Hacılu, Demren, Elbistanlu, Fakılu, Fakihler, Gözeci, Hacı Damoğulları, Hasanlu, İmanlu, Kazancılar, Kürtün, Musunlu, Orsuzlu, Sazaklu, Seydiler, Yortan.
b) Bunların Taife olarak tümü için Dulkadirli Türkmenleri, Maraş Yörükleri ve Elbistan Yörükleri diye yazılmıştır.
c) Grup adları Gözeciyan, Dokuz, Anamaslu ve  Avcı olarak kaydedilmiştir.
d) Boy adları Bayındır, Çavundur, Varsak, Kınık, Salur, Eymür, Yüregir, Avşar, İğdir, Kayı, ve Yıva’dır.
e) Yurdu başlığı altında Fatımaoğlum, Titri, Gökçe Viran, Çöb Ölçen, Şıvgın, Karadut, Hacılar, Kayapınar, Sorkun Çukuru, Güvercinlik, Yalak Burnu, Oyum Koz, Tetri, Çotuk Dere, Tombak, Kurd İni, Kızıl Kandil, Anbarcık, Kantarcık, Kara İshak, Çürük, kargılık, Karga Bükü, Kara Hayıt ve Tuluca adları bulunmaktadır.
f) Bu kayıtların 7 adedi 1532 yılında ve 15 adedi de 1563 yılında yapılmıştır. Geri kalan kayıtların tarihi olarak Kanuni Devri demekle yetinilmiştir.

11) Bu makalede amacım, belki kolayca ulaşması mümkün olamayan bir bilgiyi ilgilenenlerin ve kullanabileceklerin ulaşabilecekleri ve yararlanabilecekleri bir konuma ve bir ortama taşımaktı. O nedenle, bilgiler sunulurlen yorum yapmamaya özen gösterdim. Bunları yorumlamayı ilgilenenlere bırakmayı yeğledim. Ancak, okuyucuların da hoşgörüsüne sığınarak, yalnızca kısa bir iki  not düşmek istiyorum :
a) Tecirli adı daha 1466 yılında bile kayda geçtiğine göre, bu adın bundan sonraki yıllara ait olan Çukurova’daki eşkiyalık olaylarına dayandırılmasını yerinde bulmuyorum ve bu tür yakıştırma yorumlamalar yerine bilimsel belgelere dayalı araştmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. 
b) Arapça “Hüsn” güzellik ve “Hüsna” güzel anlamına gelen bir sözcüktür. Benim köyümde “Hüsna” sözcüğü “Hüsne” biçimine dönüştürülerek bayanlara ad olarak kullanılmaktaydı. Bu dönüştürme kanımca dilbilimcilerimizi bile geride bırakan ve toplumumuzun özbenliğine güveninden kaynaklanan ileri bir dilbilimcilik ve şimdilerde de çok horlanan doğru bir ulusalcılıktır. Arapça hüsna’yı Türkçe hüsne’ye çevirmek kutlanası bir davranıştır. Ericekli bunun daha ilerisini de yapmıştır. Sanki, (Arapça güzel anlamına gelen hüsna bir kadın adı oluyor da bu anlamdaki Türkçe güzel sözcüğü neden bir kadın adı olmasın) diye düşünmüş gibi köylülerim kızlarına Güzel adı da veriyorlardı. Uyduruk ve taklitçi Arapçacılara ne anlamlı bir yanıt değil mi?
Ahsen sözcüğü de hüsn sözcüğünden türetilmiş Arapça bir sözcük olup daha güzel anlamına gelmektedir. Elbistan’nın o tarihlerdeki bir nahiyesi olan Ahsendere adının kaynağı budur. Yukarıda da açıklandığı gibi Ahsendere içinde yalnızca Esendere değil pek çok dere bulunan, Göksun Çayı bulunan bir bölgenin adıdır. Merkezinin neresi olduğuna dair bir kayıt da bulamadım. Böyle bir durumda Kıraçlarlısı ya da  Tecirlisi ile özbeöz Türkmen soyu olan  ve kendisini böylece tanımlayan Ericeklilerin arı bir Türkçe ile adına Esendere dedikleri cansuyumuza Arapça Ahsendere demek gibi geriye özentili bir davranışı yadırgıyorum ve bundan üzüntü duyuyorum.
c) Bu makalede konu edinilen 1453-1650 yılları arasındaki kayıtlarda Ericek adı hiç geçmemektedir. Buna göre, kesin bir bilgi olarak değil ama yalnızca bir tahmin olarak Ericek’in kuruluşunun 1650’den daha sonraki yıllarda gerçekleşmiş olabileceği söylenebilir.

Çizelge 1. Anadolu’da Tecirli Aşireti (1453-1650)

Sıra No

1

2

3

4

Cemaat

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Taife

Maraş Yörükleri

–

–

–

Grup

Karamanlu

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Boy

Yüreğir

Karkın

Karkın

Karkın

S

T

T

T

T

H

3

68

62

6

M

4

85

35

0

Yurdu

Kars-ı Maraş Mağara (Yaylak

Pınarbaşı K. Çatalpınar m.

İn k.

Behisni Maklemun

San-Nah

Kars-ı Maraş (Kadirli)

Bozok (Yozgat)Akdağ Kaz. Emlak Nah.

Bozok(Yozgat)Akdağ Kaz.Emlak Nah.

Maraş S

Kaynak

TKA,TD,NR 168, S.376, Sene 1563-64

BOA,TD,nr.315, s.448-49,sene 1558-59

BOA,TD,nr.453-54,sene 1558-59

BOA,Td,nr.402,s.276,

sene 1532

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

5

6

7

8

Cemaat

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü ve Memşelü

Taife

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

–

Grup

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Boy

Karkın

Karkın

Karkın

Karkın

S

T

T

T

T

H

6

5

7

39

M

0

0

0

20

Yurdu

Behisni Torbalu

Kelem k.

–

Karkın k. Zir-i Cisr-i Memşelü (Mera)

San-Nah

Maraş S

Maraş S

Maraş S

Bozok (Yozgat) Akdağ Kaz.Çubuk Nah.

Kayank

Boa,TD,nr.402,s. 276,sene 1532

BOA;TD;nr.402, s.276, sene 1532

BOA,TD,nr.402, s.276, sene 1532

BOA;TD;nr.315, s.565-66,sene 1558-59

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

9

10

11

12

Cemaat

Çimelü

Musa Hacılu

Musa hacılu

Çimelü

Taife

Dulkadirli Türkmenleri

Dulkadirli Türkmenleri

Dulkadirli Türkmenleri

Dulkadirli Türkmenleri

Grup

Çimelü

Akça Koyunlu

Akça Koyunlu

Çimelü

Boy

Beğdili

Karaevli

Karaevli

Beğdili

S

T

T

T

T

H

9

21

32

44

M

0

0

21

25

Yurdu

Tacirlü Hızır Mahallesi

Tacirlü m.

Tacirlü Mah.

Tacirlü Mah.

San-Nah.

Sivas (Yeni il) Kaz.

Sivas(Yeni il) Kaz.

Sivas(Yeni il) Kaz.

Sivas (Yeni il) Kaz.

Kaynak

BOA;TD;nr.14679, s.90-91,sene1630-31

BOA;TD;nr.14579,s. 90-91,sene 1630-31

BOA;TD;nr.604,s.105,sene 1583-84

BOA;TD, nr.604, s.138, sene1583-84

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

13

14

15

16

Cemaat

Tecerlü

Tecerlü

Tecerlü

Teciler

Taife

–

Sekilü kabilesi

–

–

Grup

–

–

–

–

Boy

Bayad

Bayad

Bayad

–

S

T

T

T

T

H

89

72

4

13

M

94

24

0

1

Yurdu

İn Kışla K.

Boyalı Viran K. Alın Pınarı m.

Sakal Dutan m.

–

San-Nah.

Bozok S(Yozgat) Emlak nah.

Bozok (YOZGAT)Bozok Kaz.Karadere Nah.

Kayseri S

Aydın S. Badenya Nah.

Kaynak

BOA, A.DFE,nr. 224, s.37, sene Ağustos 1575

BOA,TD,nr. 315,s. 70,sene 1558-59

BOA,TD,nr.33, s. 131,sene 1483-84 MADnr.20,s. 7b

BOA,MAD, nr. 232, 104,sene 1466

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

17

18

19

20

Cemaat

Tecir Oğulları

Tecir Oğulları

Tecir Oğulları

Tecirlü

Taife

Maraş Yötükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

–

Grup

–

–

–

Tecirlü

Boy

Yüregir

Yüregir

Yüregir

Karkın

S

T

T

T

T

H

25

21

12

31

M

10

0

0

18

Yurdu

–

–

Kars-ı Maraş nefsi

Kuzca Kışlak

San-Nah

Maraş S Kara Hayıt Nah

Mara S Kara hayıt Nah

Kars-ı Maraş S (Adana Kadirli)

Bozok S (Yozgat) Akdağ Kaz.Çubuk Nah

Kaynak

NTKA,TD,nr.101,s. 97b,98a,sene 1563-64

TKA,Td,nr.101,s. 98a,sene 1563-64

TKA,TD,nr.168,s. 161a, sene1563-64

BOA,TD,nr.315,s.580-581,sene 1558

Çizlge 1’in Devamı

Sıra No

21

22

23

24

Cemaat

Tecirli Afşarı (Avşar)

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Taife

–

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Grup

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Boy

Avşar

Karkın

Karkın

Karkın

S

T

T

T

T

H

158

27

24

34

M

0

3

13

4

Yurdu

–

Pınarbaşı m.

Kuzca Kışla m.

Çandır m. (Yassı Kışla)

San-Nah

Sivas (Yeni il) Kaz.

Bozok S (Yozgat)

Bozok S (Yozgat)

Bozok S (Yozgat)

Kaynak

EV,HMH,nr.394, s.2b,

BOA,TD,nr. 155,s.221,sene 1529-30

BOA,Td,nr.155, s.222,sene1529-30

BOA,TD,nr.155,s. 222, sene1529-30

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

25

26

27

28

Cemaat

Mazılu, Yortan,Tecirlü,Kara Sevindik,Ali

Okculu

Okculu

Okculu

Taife

Haymene

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Grup

Tacirlü

Tacirlü

Tacirlü

Tacirlü

Boy

Avşar

Avşar

Avşar

Avşar

S

T

T

T

T

H

76

32

1

6

M

41

21

1

8

Yurdu

–

Dağlu Ağacı K.

Kızıl Bük K.

Yağdın-ı Kebir K. Kışlak

San-Nah

Ankar S. Ankara kaz.

Maraş

Maraş

Maraş

Kaynak

BOA,TD,nr. 117, s.630-632, sene 1522-23

TKA,TD,nr.116, vr.219b-220a, sene 1563-64

TKA,TD,nr.116, vr.220a,sene 1563-64

TKA,Td,nr.116, vr.220a,sene1563-64

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

29

30

31

32

Cemaat

Şeyh Safa Oğlanları, Tacirlü

Teceler

Teceler ve melikşahlu

Tecelü

Taife

Dulkadirli Türkmenleri

Esenlü Menteşelü

–

Todura-yı Eradna

Grup

Tacirlü

–

Ecentü

–

Boy

Yüregir

Dodurga

Dodurga

Dodurga

S

T

T

T

T

H

0

37

72

19

M

0

9

29

14

Yurdu

Zilli Han m.-Cekirlik

Sakız viranı m.

Sakız viran m.

–

San-Nah

Maraş Elbistan Nergele nah

Tarsus s. Merkez

Tarsus S. Tarsus Nah.

Tarsus S. Merkez

Kaynak

BOA,TD,nr.419,s.171, Kanuni Devri

BOA,TD,nr.229,s.193-194,sene6 Nisan 1543

TKA,TD,nr.134,s.69b-70a,sene1572-73

BOA,TD,nr.450,s.518,sene1523-24

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

33

34

35

36

Cemaat

Tecelü

Tecelü

Tecerlü

Tecerlü

Taife

Esenlü-i Eradna Beğ

Todurga-yı Eradna

Şam Bayadı

Şam Bayadı

Grup

–

–

–

–

Boy

Dodurga

Dodurga

Bayad

Bayad

S

T

T

T

T

H

11

12

4

17

M

4

8

0

1

Yurdu

Masilas m.

Balık viranı m.

Müsalim m.

Kantariz m.

San-Nah

Tarsus S. Merkez

Tarsus S. Merkez

Bozok S (Yozgat) Gedük Nah.

Bozok S (Yozgat) Gedük Nah.

Kaynak

BOA,TD,nr.69,s. 388, sene 1519

BOA,TD,nr.969, s.463,sene 1525-26

BOA;TD,nr. 218,s. 32, sene 1542-43

BOA,TD,nr.218,,s. 32,sene 1542-43

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

37

38

39

40

Cemaat

Tecerlü

Tecirlü

 

Tecirlü

Tecirlü

Taife

Sekilü

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Grup

–

Tecirlü

Tecirlü (Tacirlü)

Küşne (Tacirlü)

Boy

Bayad

Karkın

Karkın

Karkın

S

T

T

T

T

H

65

19

22

57

M

46

6

1

10

Yurdu

Boyalı viran k.

Orta Kışla m.

Karkın m.

–

San-Nah

Bozok (Yozgat) S Karadere Nah

Bozok S. (Yozgat)

Bozok S. (Yozgat)

Bozok S. (Yozgat)

Kaynak

BOA,DFE,sene Ağustos1575,nr.224,

BOA,TD,nr. 155,s. 223,sene 1529-30

BOA,TD,nr. 155,s. 224, sene 1529-30

BOA,TD,nr.448,s.15

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

41

42

43

44

Cemaat

Tecirlü

Tecirlü

Tacirlü

Tacirlü

Taife

–

–

 

–

Grup

Tacirlü

Tacirlü

Tacirlü

Tacirlü

Boy

Karkın

Karkın

Karkın

Karkın

S

T

T

T

T

H

14

25

23

24

M

0

0

1

1

Yurdu

Orta Kışla m.

Kuzca Kışla m.

Çandır m.

Karkın m.

San-Nah.

Bozok S (Yozgat) Çubuk Nah.

Bozok S (Yozgat) Çubuk Nah.

Bozok S. (Yozgat)

Bozok S. (Yozgat)

Kaynak

BOA,TD,nr. 218,s. 45,sene 1542-43

BOA,TD,nr. 218, s. 46,sene 1542-43

BOA,TD,nr.218,s. 46,sene 1542-43

BOA,TD,nr. 218, s. 246, s.46, sene 1542-43

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

45

46

47

48

Cemaat

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Tecirlü

Taife

–

–

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Grup

Tacirlü

Tacirlü

Anamaslu (Tacirlü)

–

Boy

Karkın

Karkın

Yüregir

Yüregir

S

T

T

T

T

H

30

56

23

0

M

2

65

31

0

Yurdu

Pınarbaşı m.

Pınarbaşı m.

–

Kaldırım K (Ziraat yeri)

San-Nah

Bozok S. (Yozgat) Akdağ Nah

Bozok S. (Yozgat) Emlak Nah

Maraş S.

Maraş S. Göynük Nah

Kaynak

BOA,TD,nr. 218, s. 55,sene 1542-43

BOA,TD,DFE,nr. 224,s. 37, Ağustos 1575

TKA,TD,nr. 116,vr.89b-90a,sene 1563-64

TKA,TD,nr. 101, s. 154a,sene 1563-64

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

49

50

51

52

Cemaat

Tecirlü

Tecirlü

Dündarlı

Firuzlu

Taife

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Grup

–

–

Tecirlü

Tecirlü

Boy

Yüregir

Yüregir

Eymür

Beğdili

S

T

T

T

T

H

0

10

0

19

M

0

1

0

6

Yurdu

Çatal Pınar m. (Ziraat yeri)

İstefne m. Kışlak

Cebel-i Nurhak’ta yaylakSırıklu Korusu’da yaylak

–

San-Nah

Maraş S. Elbistan Hurman

Kars_ı Maraş S (Kadirli)

Maraş S. Elbistan Kaz.Nurhak Nah.

Maraş S. Hısn-ı Mansur Kaz. (Adıyaman)

Kaynak

NTKA,TD,nr. 108,vr. 427b,sene 1563-64

TKA,TD,nr. 168,s. 11a,sene 1563-64

Boa,TD,nr. 419,s. 162, Kanuni Devri

BOA,TD,nr.419,s. 468, Kanuni Devri

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

53

54

55

56

Cemaat

Garip Tüccarlu

Garip Tüccarlu

Garip Tüccarlu

Garip Tüccarlu

Taife

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Grup

–

–

Dokuz

Dokuz

Boy

Avşar

Avşar

Avşar

Avşar

S

T

T

T

T

H

0

0

0

69

M

0

0

0

11

Yurdu

Kanlı Alanı m.

Dikce m. Ziraat yeri

Karaca viran m.

Güvercinlik kışlak, Nurhak yaylak

San-Nah

Maraş S. Elbistan Kaz. Ahsendere nah.

Maraş Güvercinlik Kaz.Güvercinlik Nah

Maraş Elbistan Ahsendere Nah.

Maraş

Kaynak

BOA,TD,nr. 419,s. 64, Kanuni Devri

TKA,TD,nr. 101,s. 208a,sene 1563-64

BOA,TD,nr.419, s. 62, kanuni Devri

BOA,TD,nr. 402, s. 226-227, sene 1532

Çizelge 1’in Devamı

Sıra No

57

58

59

60

Cemaat

Garib Tüccarlu

Garip Tecirlü

Garip Tecirlü

Garip Tecirlü

Taife

Maraş Yörükleri

Dulkadirli Türkmenleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Grup

Dokuz

Dokuz (Beşanlu) Tacirlü

Anamaslu(Tecirlü)

Anamaslu (Tecirlü)

Boy

Avşar

Avşar

Avşar

Avşar

S

T

T

T

T

H

49

68

42

141

M

7

11

27

20

Yurdu

Sabıka yazılmamıştır

Çekticek (Güvercinlik’te)

–

Kilisecik,Maraş Güvercinlik, Kışlak Konducak

San-Nah

Maraş

Maraş

Maraş

Maraş

Kaynak

BOA,TD,nr. 402,s. 226-227,sene 1532

BOA,Td,nr.402, s. 226-227, sene 1532

TKA,TD,nr. 116, vr 94b-95a,sene 1563

TKA,TD,nr. 116vr.95b-96b,sene 1563-64

Çizelge 2. Tecirli Dışındaki Ahsendere Nahiyesi Türkmenleri (1453-1650)

Sıa No

61

62

63

64

Cemaat

Adem Fakihlü ve Dursunlu

Ali Fakihlü

Ali Fakihlü

Alişar Evladı

Taife

–

Dulkadirli Türkmenleri

Dulkadirli Türkmenleri

–

Grup

Gözeciyan

–

–

–

Boy

Bayındır

Çavundur

Çavundur

Varsak

S

T

T

T

T

H

0

0

0

12

M

0

0

0

2

Yurdu

Fatımaoğlum

Titri m.

Söğün Öyüğü Kilise Pınarı m. Gökçe viran

Çöb Ölçen k

San-Nah

Maraş Elbistan Ahsendere Nah

Maraş Elbistan Ahsendere nah

Maraş Elbistan Ahsendere nah

Maraş Elbistan Ahsendere nah

Kaynak

Boa,TD,nr. 419,s. 66,Kanuni devri

TKA,TD,nr. 108 vr. 35a,sene 1563-64

 

TKA,TD,nr. 108,vr.325a,sene 1563-64

TKA,TD,nr. 108,vr.323b,sene 1563-64

Çizelge 2’nin Devamı

Sıra No

65

66

67

68

Cemaat

Bektaşlu

Bostanlu

Bölcüklü

Davud Hacılu

Taife

Maraş Yörükleri

Dulkadirli

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Grup

Gözeciyan

–

–

–

Boy

Kınık

Salur

Eymür

Yüregir

S

T

T

T

T

H

0

0

0

0

M

0

0

0

0

Yurdu

Şıvgın m. (Ziraat yeri) nezd-i Karadut m.

Hacılar m. (Ziraat yeri)

Kayapınar m. ekinlik

Sorkun Çukuru m.(ziraat yeri yaylak)

San-Nah

Maraş Elbistan Ahsendere Nah.

Maraş Elbistan Ahsendere Nah.

Maraş S Ahsendere

Maraş Elbistan Ahsendere Nah

Kaynak

TKA,Td,nr. 108,vr334a,sene 1563-64

TKA,TD,nr. 108,vr. 332a, sene 1563-64

BOA,TD,nr. 40,s. 1121, sene 1532

 

Tka,TD,nr. 108,vr. 324b,sene1563-64

Çizelge 2’nin Devamı

Sıra No

69

70

71

72

Cemaat

Davud Hacılu

Demren (Mezbure)

Elbistanlu

Fakılu

Taife

Maraş Yörükleri

Dulkadirli Türkmenleri

Maraş Yörükleri

Dulkadirli Türkmenleri

Grup

Dokuz

–

–

Gözeciyan Yörükleri

Boy

Yüregir

Eymür

Eymür

Avşar

S

T

T

T

T

H

0

0

3

23

M

0

0

6

1

Yurdu

Sorkun Çukuru m.

Güvercinlik nevahisinde kışlak,Elbistan Ahsendere yaylak

Yalak Burnu m. (t-i Karsuluk) kışlak,Ahsendere yaylak

Güvercinlik Ahsendere

San-Nah

Maraş Elbistan Ahsendere Nah.

Maraş S

Maraş S.

Maraş S.

Kaynak

BOA,TD,nr. 419,s. 62, Kanuni devri

BOA,TD,nr.402,s.523,sene 1532

TKA,TD,nr. 116, vr. 275a, sene 1563-64

BOA,Td,nr. 402,  s. 333, sene 1532

Çizelge 2’nin Devamı

Sıra No

73

74

75

76

Cemaat

Fakihler

Fakihler

Fakihlu

Fakihler

Taife

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Elbistan Yörükleri

Grup

–

–

–

–

Boy

Bayındır

Bayındır

Bayındır

Bayındır

S

T

T

T

T

H

40

0

24

59

M

8

0

2

56

Yurdu

Oyum Koz K.

Tetri m.

Güvercinlik kışlak, Ahsendere Kara Oyun Kırı yaylak

Güvercinlik (Kış) Oyum Koz (tir-i Ahsendere)

San-Nah.

Maraş Elbistan Ahsendere

Maraş Elbistan Ahsendere

Maraş Elbistan

Maraş Elbistan Ahsendere

Kaynak

BOA,TD,nr. 419,s. 63, sene Kanuni devri

BOA,TD,nr.419,s.64,sene Kanuni devri

BOA,TD,nr. 402, s. 333,sene 1532

 

 

TKA,TD,nr. 108,s. 335b-336a,sene1563-64

Çizelge 2’nin Devamı

Sıra No

77

78

79

80

Cemaat

Gözeci

Hacı Damoğulları

Hasanlu

İmanlu

Taife

–

Elbistan Yörükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Grup

–

–

–

–

Boy

İğdir

Bayındır

Varsak

Avşar

S

T

T

T

T

H

0

7

0

0

M

0

4

0

0

Yurdu

Çotuk Dere m.

Tombak K. yaylak, sahilde kışlak

Kurd İni K. (Ziraat yeri) Fatma Oğlu m.

Kızıl kandil k.tavşan Alanı k.Dere Ağzı k.(ziraat yeri)

San-Nah.

Maraş Elbistan Ahsendere Nah.

Maraş Elbistan Ahsendere Nah.

Maraş Elbistan Ahsendere

Maraş Elbistan Ahsendere

Kaynak

BOA,TD,nr. 419,s. 65, Kanuni devri

TKA,TD,nr. 108,vr.335a,sene1563-64

TKA,TD,nr.108,vr. 324, sene1563-64

TKA,TD,nr. 108,vr.333, sene 1563-64

Çizelge 2’nin Devamı

Sıra No

81

82

83

84

Cemaat

Kazancılar

Kürtün

Kürtünlü

….(mezbure)

Taife

Maraş Yörükleri

Elbistan Yörükleri

Elbistan Yörükleri

Maraş Yörükleri

Grup

Anamaslu

–

–

Avcı

Boy

Bayındır

Bayındır

Bayındır

Kayı

S

T

T

T

T

H

2

0

0

65

M

4

0

0

15

Yurdu

Anbarcık k.

Kantarcık m. (ziraat yeri)

Kara İshak m.

Maraş(Çürük) kışlak, Ahsendere yaylak

San-Nah.

Maraş Elbistan Ahsendere

Maraş Elbistan Ahsendere

Maraş Elbistan Ahsendere

Maraş S.

Kaynak

TKA,TD,nr. 108, vr.324a,sene 1563-64

TKA,TD,nr. 108, vr. 325b,sene 1563-64

BOA,Td,nr. 419, s. 64, Kanuni devri

 

BOA,TD,nr. 402,s. 729-730, sene 1532

Çizelge 2’nin Devamı

Sıra No

85

86

87

88

Cemaat

Musunlu

Orsuzlu

Sazaklu ve Balluca

Seydiler ve Ali Hacılu

Taife

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

–

Grup

–

Dokuz

–

–

Boy

Varsak

Avşar

Yıva

Yıva

S

T

T

T

T

H

0

23

0

0

M

0

4

0

0

Yurdu

Kurd İni n. Diğer Kurt enüği

Kargılık, Kara Kilisesi kışlak, mAhsendere yaylak

Karadut (ziraat yeri)m.(nezd-i şıvgın)

…?(ziraat yeri yaylak)

San-Nah.

Maraş Elbistan Ahsendere

Maraş S.

Maraş Elbistan Ahsendere

Maraş Elbistan Ahsendere

Kaynak

BOA,TD,nr. 419, s.66, seneKanuni devri

BOA,Td,nr. 402, s. 203, sene 1532

TKA,TD, nr. 108,vr.334a,sene 1563-64

TKA,TD,nr. 108,vr. 334a, sene 1563-64

Çizelge 2’nin Devamı

Sıra No

89

90

Cemaat

Yortan

Yortan

Taife

Maraş Yörükleri

Maraş Yörükleri

Grup

–

–

Bot

Avşar

Avşar

S

T

T

H

0

4

M

0

0

Yurdu

Karga Bükü m. Ahsendere

Kara Hayıt (nefs) kışlak Ahsendere Tuluca yaylak

San-Nah.

Maraş S.

Maraş S.

Kaynak

BOA,TD,nr. 419,s. 68, sene kanuni devri

BOA,TD,nr.116, vr. 270b, sene 1563-64+

Açıklama
1. GÖKÇE, O. Anadolu’da Kıraç/Kıraçlar/Kıraçlı/Kıraçlu Aşireti, www.osmangokce.net
2. GÜLLÜ, A. Osmanlı Döneminmde Elbistan Bölgesinin İdari Yapılanması-1, Bizim Elbistan gazetesi 26 Temmuz 2010, Elbistan

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Son Yazılar

  • YANIK KOKUSU
  • EVRENSEL BAYRAM
  • ZERKA
  • SOSYALLEŞME
  • SABAHIM ÇALINDI

Kategoriler

  • Anılar
  • Bildiriler
  • Çevre
  • Duyurular
  • Ericek
  • Genel
  • Güncel
  • Güncel Yazılar
  • Kitaplar
  • Makaleler
  • Ormancılık
  • Öyküler
  • Şiir Seçkisi
  • Şiirler
  • Tarım
  • Yayınlar
  • Yazılar Çevre

Copyright Prof. Dr. Osman Gökçe 2025 | Theme by ThemeinProgress | Proudly powered by WordPress